No cure, no pay

“Het is maar goed dat je niet werkt op basis van no cure, no pay ” stond er in een e-mail, als reactie op de factuur die ik toegezonden had. Toen dacht ik: wélke cure?

Doelstelling

Alle trajecten in mijn praktijk begin ik  met het bepalen van de doelstelling. Vaak hoor ik: “Ik wil dat het weer zo wordt als in het begin.” Maar wat is dat dan? In het begin waren jullie nog nieuwsgierig naar elkaar, jullie kenden elkaar nog niet (goed). Jullie luisterden naar elkaar, want jullie konden nog niet voorspellen wat de ander zou gaan zeggen. Jullie waren verliefd, en de roze wolk, die alle imperfecties laat verdwijnen, was het enige filter waardoor jullie naar elkaar keken. Jullie waren ook bereid, daardoor, om jezelf en je handelen ter discussie te stellen, gewoon, omdat de ander anders dacht of iets anders wilde. De bereidheid het de ander naar de zin te maken slijt hardnekkig, na 20 jaar bij elkaar.

Relatietherapie

En zo zit je dan bij een relatie-reparatie buro voor een cure voor de ruzies en het ongenoegen die onontkoombaar een plek in je relatie hebben ingenomen. En eigenlijk zit je daar als een ander mens dan 20 jaar geleden, want in die tijd ben je gegroeid, heb je geleerd en meegemaakt, en, tenslotte, kan je je partner wel uittekenen! En zoals jij 20 jaar bent gegroeid, zo is hij/zij ook 20 jaar gegroeid, en eigenlijk zit je hier als twee andere mensen, terwijl je heel graag wil dat het weer wordt als vroeger.  Kan dat, denk je? Ik denk ‘t niet. Als we dat zouden kunnen, zouden we het levenselixer voor de eeuwige jeugd hebben uitgevonden. En tegelijkertijd zouden we geen gebruik kunnen maken van de voorsprong van de wijsheid van de levenservaring die we in de jaren opbouwen. Maar wat kan dan wel?

Op zoek

Het mooie aan mijn vak vind ik dat ik met jullie op zoek kan gaan naar de basis van vertrouwen, die er waarschijnlijk ooit was. Dat we kunnen zoeken naar overeenkomsten en verschillen. Dat ik als buitenstaander jullie kan wijzen op blinde vlekken in de communicatie, maar ook in de verstandhouding tussen jullie. Vaak hoor ik pareltjes van lieve opmerkingen tussen alle moppers door, zonder dat partners dat in de gaten hebben, en dan geniet ik! Het enige dat ik dan nog maar hoef te doen is dat aan de oppervlakte te laten komen, zodat jullie er ook weer van kunnen genieten.

Cure

Is het de cure waarvoor jullie kwamen? Misschien niet. Misschien is het wel een cure, maar ziet hij er even anders uit dan je verzonnen had.

22

09 2012

Uw reactie

  • Contact Formulier

  • Tel. +31 (0)297 328018

    Lid van NMv