Breekpunt

Wat is het breekpunt van een mens? ‘De kruik gaat zo lang te water tot hij barst’ is het spreekwoord, maar hoe lang is ‘zo lang‘?

Relatie

Kennissen in een relatiecrisis zijn al 5 jaar (!) bezig hun huwelijk te redden. In die 5 jaar heb ik hem zien veranderen van de meest zachte en meelevende man die je je kan voorstellen tot een verharde veertiger, met heel wat lijnen van teleurstelling in zijn gezicht.

“Als straks de boel weer rustig is, ga ik eens overwegen of ik nog wil blijven,” zei hij mij de laatste keer dat ik hem sprak.

Vrouwen die mishandeld worden blijven bij hun man. Soms, in ieder geval. Waarom? Omdat ze hun situatie van mishandeling vertrouwder en veiliger vinden, dan het onbekende waar ze in terecht komen als ze weg gaan. Het maakt mij niet uit. Ik begrijp er niks van.

Breekpunt

Wat is het breekpunt van een mens? Blijkbaar niet op het hoogtepunt van de pijn, want dat kunnen we wel verdragen. Op het hoogtepunt van de pijn houdt de adrenaline ons op onze plek en doen we wat we op dat moment denken te moeten doen. Pas als dat wegvalt, is er niets wat de emotie en de pijn dan nog kan tegenhouden. Daar waar je mensen echt verdrietig ziet zijn, vrouwen ziet huilen, mannen een beetje voorovergebogen triest voor zich uit ziet zitten kijken, daar weet je dat ze het breekpunt voorbij zijn. Dat ze aan het doorvoelen zijn wat ze nou net achter de rug hebben, dat ze de pijn nu niet meer op afstand kunnen houden.

Dat zijn de momenten dat je hulp en steun kan bieden. Niet als ze nog voor het ergste moment van de ellende zitten, want dan maakt de adrenaline ze doof en blind. Maakt ze sterk, om het ergste te kunnen verdragen. Na het breekpunt is de hulp en steun welkom. De pijn wordt volledig doorvoeld, en een luisterend oor, een beschermdende arm, is op dat moment een hulp bij helen.

22

10 2011

Uw reactie

  • Contact Formulier

  • Tel. +31 (0)297 328018

    Lid van NMv